Simon je osnovnoškolski profesor zemljopisa na pragu srednjih godina. Izbjegavanje problema dovodi ga do udaljavanja od života i potpune nezainteresiranosti za bilo što – svjestan je da je loš nastavnik, nebrižan sin i da su njegove ljubavne veze bile promašaji uglavnom zbog njega. Isključen od svega, živi sam, a popodneva provodi na balkonu, promatrajući živote drugih. Nije siguran pretvara li se u staro gunđalo samo zbog godina ili za to može optužiti nesretan događaj iz djetinjstva, razdoblja kad su njih trojica – Boris, Petar i Simon – sve činili zajedno. Kad dobije poziv za obljetnicu mature, po prvi se put odluči odazvati. Time osim povratka u rodni grad, počinje i povratak u djetinjstvo, otkliznuće u prostoru i vremenu, u kojemu ga čeka sve čega se čitavog života pokušava otresti. U prvom redu njegovi prijatelji, Boris i Petar.

Roman je ovo kojim se Podstenšek potvrdio kao jedan od najzanimljivijih novih glasova slovenske književnosti, prepoznat od čitatelja i kritike, što potvrđuje i ulazak među pet finalista nagrade Kresnik za najbolji slovenski roman 2017. godine.

Marko Gregur

Autor:

(Slovenj Gradec, Slovenija, 1981). Poslije završene gimnazije upisao je Pravni fakultet u Mariboru. Piše kratku prozu, romane, dječju literaturu i dramske tekstove, jedan je od najproduktivnijih i najkvalitetnijih slovenskih autora mlađe generacije. Autor je pet romana i dviju zbirki kratkih priča. Svi tekstovi dobili su značajnu medijsku pažnju i bili dobro prihvaćeni od čitatelja i kritičara, a romani "Sodba v imenu ljudstva" i "Papir, kamen, škarje" (Kamen, škare i papir) bili su nominirani za nagradu kresnik za najbolji slovenski roman godine. Prozu objavljuje u domaćim i stranim časopisima (prijevodi na hrvatski, mađarski, srpski i makedonski jezik). Sa svojim kratkim pričama osvojio je i više nagrada i priznanja na raznim natječajima. Jedan je od glavnih organizatora Alpe Adria festivala prihajajoče literature (Alpe Adria Festival of Forthcoming Literature) u Mariboru, koji je nastao po uzoru na sličnu manifestaciju u Koprivnici i koji ima za cilj međunarodno povezivanja autora iz susjednih zemalja. Uz pisanje ponekad se bavi i režijom kazališnih predstava za djecu i odrasle, u 2016. bio je mentor na radionicama kreativnog pisanja koje je organizarala izdavačka kuća Litera, a uz to je i urednik elektroničkog književnog časopisa Arslitera.org. Živi i radi u Mariboru.

Jezik izvornika:

slovenski

Naslov izvornika:

Papir, kamen, škarje (Litera, Maribor, 2016)

Prijevod:

Marko Gregur

Broj stranica:

227

Datum izdanja:

travanj 2018.

Uvez:

meki s klapnama

Cijena:

135 kn

125 kn


Narudžba:

Knjigu možete naručiti na naš e-mail info@artikulacije.hr

© 2022 Artikulacije