Već i samim naslovom Pisani prostor Pernjak ukazuje na determinante svoje prve pjesničke zbirke – prostor književnosti kao mjesto najveće slobode, ali istodobno i potpunog ogoljavanja. Izložen pogledima (u ovom slučaju čitatelja), na otvorenom, brisanom prostoru, Pernjak s iskustvom zrelog autora i čovjeka progovara o vlastitim dvojbama, kao i problemima drugih, upisujući u stihove atmosferu melankolične podravske ravnice, ali ne neke davne, idealizirane, već opipavajući puls suvremenog društva, kao i svoj vlastiti.

Neke od tematskih preokupacija kojima se bavio u prozi (a riječ je o povelikom opusu od pet romana, pet zbirki kratkih priča i jednoj noveli, kao i koautorskoj knjizi proze za djecu), kao da je sublimirao u pjesničkom izričaju, kontrapunktirajući čovjeka tehnologiji, kao i prirodu čovjeku, u promatranju onoga što nazivamo civilizacijom.

Za razliku od brisanog prostora, obilježenog samo nelagodom, pisani prostor uz otkrivanje istodobno je i mjesto u koje se pjesnik svojevoljno sakriva od svakodnevice, a umjesto prestrašene, napete tišine i iščekivanja, ispunjava ga oslobađajući pjesnički glas, spreman da ga čuju i uzvrate mu ljudi zaklonjeni u sigurnost modernog življenja.

Marko Gregur

Autor:

Darko Pernjak (Koprivnica, 1967.) prozni je pisac kojem je ovo prva knjiga poezije. Po obrazovanju inženjer je geotehnike, prvo radno mjesto bilo mu je u agenciji za sklapanje brakova, a danas je trgovac vinima. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Aktivan je sudionik javnog kulturnog života – pokretač je i organizator brojnih književnih manifestacija i projekata u Podravini, kao urednik pojavljuje se u nizu knjiga i časopisa. Još u prvoj knjizi Božena Loborec karakterizira ga kao autora koji zanemaruje tradicionalnu fabulu, oslanja se na osjećaje i dojmove te stvara neku vrstu intimna dnevnika. Kasnije ga kritičari opisuju kao demistifikatora stvarnosti, koji je uronjen u izrazito realistični literarni kontekst i svojim djelima nastoji dati distopijski, ironijski i satiričan komentar svijeta u kojem živimo.

Biblioteka:

Arterija

Knjige:

1

Broj stranica:

106

Datum izdanja:

srpanj 2018.

Uvez:

meki s klapnama

ISBN:

978-953-59345-3-0

Cijena:

110 kn

99 kn


Narudžba:

Knjigu možete naručiti na naš e-mail info@artikulacije.hr

© 2019 Artikulacije