Ilija Aščić pisac je koji se ne svrstava niti pristaje uz klanove, koji dominiraju domaćom književnom scenom. U njegovim pričama to je osjetno i jako, a posebno naglašeno kroz individualnost koja emanira iz njegovih likova. Grad je igralište, on je vibrirajuće srce, najčešće sivo, s bićima koja migolje, natječu se, prekoravaju i ponekad vole. Kroz tranzicijski folklor, lišen suptilnosti, probijaju natruhe društvene zadatosti, bez da opterećuju čitatelja svjetonazorskim lamentiranjima. Svijet u kojem egzistiraju protagonisti je „mračni labirint predrasuda i suludih inicijacija“. Uzvišeni ideali iz igre su nestali davno, pregaženi „životom“ koji se događa na pokretnoj traci i melje sve pred sobom. Usprkos tome tragikomika je osjetni začin svake priče, a glupa svakodnevica odjednom postaje zanimljiva. Aščićevi likovi teže transcendenciji, ali je ne pronalaze, jer duhovno je skriveno, a materijalno je gotovo sve što postoji. Oni rade u tvornicama kao šljakeri i najčešće žale što i sami nisu na poziciji tlačitelja, svojeg nadređenog.

Hrvoje Ivančić, pisac

Ilija Aščić jedan je od onih pisaca koji piše prvenstveno o vlastitom životnom iskustvu. A kad je taj život već od djetinjstva obilježen ratom, afirmativne godine progonstvom, a mladenaštvo nezaposlenošću, onda nije čudno da je proza koja iz toga nastaje često na rubu – bilo onom fizičkog ili psihičkog zlostavljanja. Riječ je o autentičnoj prozi koja ne mari za osjećaje čitatelja i povodi se samo željom za iskrenim pri(s)povijedanjem. Ove će vas priče odvući u svijet šljakera koji se trude preživjeti i nešto steći, pritom često ne birajući sredstva.

Marko Gregur, urednik knjige

Autor:

Ilija Aščić rođen je 1980. Završio je VII gimnaziju, školu fotografije u CEKAO-u te studij novinarstva na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Piše kratke priče, koje su objavljene u brojnim publikacijama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i BiH. Kratke priče su mu osvojile nekoliko književnih nagrada. 2017. godine objavio je prvu zbirku kratkih priča pod nazivom „Kako sam postao zao“ u izdanju Artikulacija iz Koprivnice koja je osvojila pozitivne kritike ključnih medija u Hrvatskoj. Trenutno radi na svom prvom romanu pod radnim nazivom „Gubitak“. Živi u Zagrebu.

ISBN:

978-953-59345-0-9

Cijena:

120 kn


Narudžba:

Knjigu možete naručiti na naš e-mail info@artikulacije.hr

© 2019 Artikulacije