Knjiga, izabrane pjesme

Dan velik kao oboreni jelen


Ukoliko je smisao nešto čemu Hruškina poezija stremi, svakodnevica je kolorit kojim je ona bogato natopljena. Njegove pjesme često polaze od svakodnevnih situacija zaustavljenih u trajanju, izdvojenih iz vremenskog kontinuuma i podvrgnutih poetskoj analizi i refleksiji.

Hruška pronalazi poetičnost u naizgled tričavom, običnom, svakidašnjem: u pokretu ruke, u izobličenoj ljudskoj riječi, u najobičnijoj gesti, u sumornosti industrijskih gradskih prizora i stanovnika Ostrave. Jer bez Ostrave kao simbola češke industrije i „šljakerskog“ života Hruškin stvaralački rad gotovo je nezamisliv: svoju inspiraciju on dobrim dijelom crpi iz sirovosti i surovosti urbane sredine iz koje potječe, iz ostravskih (teško)industrijskih veduta, iz rabote i težačkog rada u rudnicima, iz autsajderskog života prožetog alkoholom i nikotinskim dimom, iz egzistencijalnog i socijalnog beznađa i bespomoćnosti. Makroprostor Ostrave, njezini trgovi, ulice i gostionice, u Hruškinoj poeziji predstavljaju protutežu mikroprostoru doma, spavaće sobe, hodnika, kupaonice ili kuhinje, koji su pjesniku kao inspiracija podjednako važni – i to ne zbog prostornosti same po sebi, već zbog onoga što se u toj prostornosti zbiva.

Matija Ivačić

Autor:

(Ostrava, 1964) Jedan je od najvažnijih i najcjenjenijih suvremenih čeških pjesnika. Debitirao je sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća zbirkom poezije Dnevne sobe nemira (1995). Uslijedile su zbirke Mjeseci (1998), Ta su se vrata uvijek zatvarala (2002), Auti ulaze u brodove (2007) i Dramari (2012), poetski zapisi Jedna rečenica (2015) te pjesnička zbirka Posinak (2017). Zastupljen je u brojnim češkim i inozemnim antologijama, a njegove su pjesme prevođene na engleski, francuski, njemački, talijanski, nizozemski, poljski, slovenski, ruski, mađarski, hrvatski i druge jezike. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, između ostalog Dresdenske nagrade za liriku (1998) i češke Državne nagrade za književnost (2013). Zaposlen je u Zavodu za češku književnost pri češkoj Akademiji znanosti, a predavao je književnost na sveučilištima u Ostravi, Opavi i Brnu.

Biblioteka:

Arterija

Knjige:

2

Jezik izvornika:

češki

Naslovi izvornika:

Obývací nepokoje, Sfinga, Ostrava 1995.; Měsíce, Host, Brno 1998.; Vždycky se ty dveře zavíraly, Host, Brno 2002.; Auta vjíždějí do lodí, Host, Brno 2007.; Darmata, Host, Brno 2012.; Jedna věta, Revolver revue, Prag 2015.; Nevlastní, Argo, Prag 2017.

Prijevod:

Matija Ivačić

Broj stranica:

184

Datum izdanja:

rujan 2018.

Uvez:

meki s klapnama

ISBN:

978-953-59345-4-7

Cijena:

140 kn

125 kn


Narudžba:

Knjigu možete naručiti na naš e-mail info@artikulacije.hr

© 2019 Artikulacije