U kraćem romanu Jáchyma Topola Anđeo, čija radnja obuhvaća posljednje godine stare (komunizam) i prve godine nove ere (tranzicija), uzalud ćemo tražiti anđele; u njemu jednoznačno prevladava dijaboličnost koju pokreću i održavaju ljudi, svatko sa svojim demonima. Romanu je naziv dalo istoimeno praško raskrižje na lijevoj obali Vltave, u četvrti Smíchov, a ta je činjenica od presudne važnosti: nadomještajući euforiju zbog novostečene slobode skepticizmom, Topol nas odvodi u apokaliptičnu urbanu džunglu u kojoj krv pada s neba i u kojoj gradi novu (pseudo)mitologiju Praga. U potrazi za supstancom potrebnom za proizvodnju droge dotad neviđenog učinka, zajedno s glavnim likom Satarom provodi nas mračnim hodnicima praškog (ali i pariškog) podzemlja kojim gospodare narkotici, nasilje, ludilo i nastranosti, a u kojem je najviše na cijeni ljudska krv – i to Satarova.

Ispisan živim, urbanim i zaigranim jezikom, što potvrđuje i aluzivnost imena gotovo svih likova, ispripovijedan naoko kaotično, čime se dodatno podcrtava kaotičnost svijeta koji se u njemu podastire, Anđeo nam donosi tjeskobnu priču o rastakanju smisla života u kojem su naposljetku svi na gubitku. Ali, isto tako, i priču o ljubavi, o traženju izlaza iz kolopleta droge, ludila, izdaje i ubojstava. Objavljen sredinom devedesetih, Anđeo je u Češkoj vrlo brzo stekao kultni status koji uživa i dan-danas, i gotovo da bi ga valjalo uzeti kao obvezatno štivo za razumijevanje života u tranzicijskom Pragu.


Autor:

Jáchym Topol (1962) češki je prozaik, pjesnik, publicist, tekstopisac i pjevač. Potpisnik je Povelje 77 i jedan od protagonista češkog undergrounda u osamdesetim godinama. U tom razdoblju u samizdatu objavljuje niz pjesničkih zbirki, a svoju pjesničku fazu zaključuje jedinom službeno objavljenom zbirkom poezije U utorak će izbiti rat (V úterý bude válka, 1992). U devedesetim godinama Topol se okreće prozi po kojoj je i najprepoznatljiviji. Među njegova najcjenjenija prozna djela ubrajaju se pripovijetka Izlet do kolodvorske aule (Výlet k nádražní hale, 1994) te romani Sestra (1994), Anđeo (1995), Noćni posao (Noční práce, 2000), Grgljati katran (Kloktat dehet, 2005), Hladnom zemljom (Chladnou zemí, 2009), Osjetljiv čovjek (Citlivý člověk, 2017) i dr. Za svoja djela primio je niz književnih nagrada – Nagradu Toma Stopparda (1998), Nagradu Egona Hostovskog (1994), Nagradu Jaroslava Seiferta (2010), nagradu Vilenice (2015), Državnu nagradu za književnost (2017). Programski je ravnatelj Knjižnice Václava Havela u Pragu.

ISBN:

978-953-49066-6-8

Cijena:

139 kn


Narudžba:

Knjigu možete naručiti na naš e-mail info@artikulacije.hr

© 2022 Artikulacije